BioLAB  

Využití procesů mléčné fermentace při nakládánı́ s potravinovými odpady a jejich přepracování na produkty s vyšší přidanou hodnotou 

Poskytovatel podpory: Technologická agentura ČR
Identifikační kód: SQ01020132
Doba řešení projektu: 2025–2028 


Popis projektu

Cílem projektu je ověřit a využít potenciál procesů mléčné fermentace při nakládání se specifickými skupinami bioodpadů a porovnat efektivitu autochtonních a alochtonních kultur bakterií mléčného kvašení v rámci studovaných procesů. Hlavní pozornost bude věnována přepracování vybraných odpadů z potravinářské výroby na produkty s vyšší přidanou hodnotou, jako jsou biostimulanty pro zvýšení odolnosti zemědělských plodin vůči vodnímu, osmotickému nebo teplotnímu stresu. Mezi dílčí cíle patří optimalizace procesů mléčné fermentace pro prodloužení doby skladování bioodpadů a bezpečnou manipulaci s nimi ve smyslu potlačení růstu hnilobných bakterií a patogenů. Dalším dílčím cílem je pak izolace a identifikace vhodných kultur pro případnou komerční produkci. 

Partneři projektu: DEKONTA, a.s., Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy 

Projekt je spolufinancován se státní podporou Programu na podporu aplikovaného výzkumu a inovací v oblasti životního prostředí, ochrany klimatu a udržitelného rozvoje – Prostředí pro život 2. 

Obrázek remex4.png
Obrázek mzp_logo_rgb_v2.jpg
zrušit

Nenašli jsme žádné výsledky

Vámi zadaný výraz neodpovídá žádný záznam. Zkuste pozměnit svůj hledaný výraz.